söndag 30 november 2008

WordPress som CMS?

WordPress kallas en open source bloggpubliceringsapplikation på Wikipedia (2008) och beskrivs också som bloggmjukvara på WordPress.org (2008).
Det finns emellertid de som hävdar att WordPress (hädanefter kallat WP) är ett utmärkt CMS. Vissa går till och med så långt som att påstå att det är ett av det bästa där ute, Miller (2007).

När CSS-Tricks gjorde en undersökning om vilket som var folks favorit-CMS vann WP överlägset. Det var emellertid många som argumenterade emot att WP inte alls innehåller de funktioner som ett CMS har utan enbart är en blogg, Coyier (2008).
WP vann Packt Open Source CMS Award 2007 samt finns med på Wikipedias lista över CMS, Wikipedia (2008), så någon anledning att kalla det för CMS borde finnas.
Låt oss titta närmare på detta för att se om WP bara är ett bloggverktyg eller faktiskt kan räknad som CMS.

Många webbutvecklare vill gärna göra sina egna CMS, men programmeraren Matthew R. Miller menar att detta är onödigt eftersom det finns system som redan är färdiga och fungerande. Han anger WP som ett av de bästa CMS-alternativen på grund av sin enkelhet och flexibilitet, Miller (2007).

Vidare följer några likheter mellan WP och ett CMS såväl som några anledningar till varför man vid skapandet av en ny webbplats ska överväga att använda WP som CMS.

WP är känt för sin enkla 5-minuters-installation, som inte kräver mer än att man förser en fil med de uppgifter, som behövs för att ansluta till webbhotellets server, WordPress.com (2008). Vissa webbhotell erbjuder till och med WP som en-klicks-installationer, Miller (2007).
Administrationsgränssnittet är enkelt att använda och lätt för nybörjare att förstå. Utan några som helst HTML-kunskaper kan man skapa artiklar, sidor och kategorier, Miller (2007).

WP gör det möjlig att skapa statiska sidor vid sidan av bloggfunktionen. De statiska sidorna kan delas in i hierarkiska förhållanden där child(barn)sidor är underordnade en parent(förälder)sida – något som en vanlig blogg, exempelvis Blogger, saknar.
Baserat på dessa föräldrar och barn skapar sedan WP dynamiska menyer precis som ett CMS. Det skapar också hierarkiska URL:er med namnen på de statiska sidorna, vilket är mycket CMS-likt, Coyier (2008).

Något annat som talar för WP är det enorma utbudet av plug-ins, som finns att ladda ner. Som webbdesigner behöver du inte lägga tid på att skapa nya funktioner i WP. De är troligen redan kodade av någon annan och finns att ladda ner från WordPress.com. Därtill finns ett stort utbud av färdiggjorda teman, som gör att man inte ens behöver skapa sin egen layout såvida man inte vill, Miller (2007).

Dessutom erbjuder WP effektiv support på sin hemsida, WordPress.com, där nybörjare kan få hjälp av luttrade programmerare i olika supportforum, Miller (2007).
Man kan även skapa egna templates, dvs. mallar, till WP. Så om man vill ha olika mallar för olika innehåll och kan lite programmering går det lätt att ordna, Coyier (2008).
WP kan även skapa enskilda RSS-strömmar baserat på kategori. Du kan i princip skapa olika bloggar baserat på olika kategorier, vilket är mycket CMS-aktigt.

Som CMS för en inte allt för stor webbsida bör alltså WP fungera utmärkt som CMS, Coyier (2008). Slutsatsen vi kan dra av det är att, jo, grundinstallationen av WP är en blogg, men med rätt plug-ins kan du förvandla den till vad du vill, exempelvis ett CMS.

Personliga tankar kring WP som CMS

Själv har jag ingen erfarenhet av ett renodlat CMS ännu, men jag har vid det här laget installerat tillräckligt många plug-ins till min WP-installation för att gärna vilja kalla den för ett CMS baserat på vad ett CMS bör kunna göra (se även tidigare delar).
Måste även instämma i det Miller säger om att WP är mycket användarvänligt och att supportforumet hos WordPress.com är en stor fördel. Jag har använt forumet ett par gånger och man får fort schysta svar och hjälp.
I nästa modul hade jag tänkt testa Joomla! och vi får väl se om jag fortfarande står fast vid att WP är ett CMS efter det. :)

Referenser

Coyier, Chris (2008) Wordpress as CMS. [Elektronisk] CSS-Tricks.com. Tillgänglig: <http://css-tricks.com/video-screencasts/41-wordpress-as-a-cms/> [2008-11-29]

List of content management systems [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_content_management_systems> [2008-11-29]

Miller, Matthew R. (2008) Why WordPress Is the Best Content Management System. [Elektronisk] Code and Coffe. Tillgänglig: <http://www.codeandcoffee.com/2007/01/20/why-wordpress-is-the-best-content-management-system/> [2008-11-29]

WordPress [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Wordpress> [2008-11-29]

WordPress.com (2008) Installing WordPress – Famous 5-Minute Install. [Elektronisk] Tillgänglig: <http://codex.wordpress.org/Installing_WordPress#Famous_5-Minute_Install> [2008-11-29]

Inga kommentarer: