söndag 30 november 2008

Funktioner hos ett CMS

Den redan nämnda WYSIWYG-redigeringen, som gör det möjligt att hantera innehållet på en webbplats utan någon kunskap om programmering, Wikipedia (2008), kan tyckas vara den främsta anledningen till att använda ett CMS för den som inte besitter några kodningskunskaper.
Det finns emellertid många fler användbara funktioner hos ett CMS, som en användare kan dra nytta av på många sätt. Här följer några exempel på sådana funktioner.

Filhantering
Ett CMS kan hantera olika former av multimedia och filformat. Det ska vara lika lätt att publicera text och stillbilder som video och ljud, Nordqvist (2006).

Rättigheter
Som administratör för ett CMS kan man redigera och konfigurerar alla delar av ett CMS. För att hindra vanliga användare från att ändra i CMS:ets inställningar kan man dela ut rättigheter, som begränsar hur mycket av en webbplats som enskilda användare kan ta del av genom att ha lösenordskyddade delar och liknande, Nordqvist (2006).
Genom olika rättigheter kan man även begränsa vilken möjlighet den enskilde användaren har att redigera innehåll på webbplatsen. En vanlig användare kan kanske enbart redigera sitt eget innehåll medan en annan användare med större rättigheter kan redigera både sitt eget och andras material. Han eller hon har däremot inte rätt att redigera stilmallar och andra konfigurationer i CMS:et som är tillgängligt enbart för administratören

Stilmallar
För att uppnå ett enhetligt utseende på webbplatsen hanterar CMS:et olika mallar, så kallade CSS-filer (Cascading Style Sheets), som talar om hur webbsidan ska se ut, Nordqvist (2006) & Wikipedia (2008).
Stilmallen går i bästa fall att kontrollera via WYSIWYG och gör det i så fall enkelt att ändra utseende på hemsidan utan CSS-kunskaper. Istället för att behöva veta färgkoden för grönt kan man använda en färgpalett exempelvis.

Prenumerationer
Håll användarna uppdaterade angående nytt innehåll med hjälp av RSS eller e-post, som skickas ut när nytt material dyker upp på hemsidan, Nordqvist (2006) & Wikipedia (2008).

Publiceringsmöjligheter
Lägg ut nytt innehåll på webbplatsen trots att du är på semester med hjälp av datumstyrd publicering, Luleå Tekniska Universitet (2008) & Wikipedia (2008).
Dela in innehållet i kategorier och sortera dem därefter eller välj att sortera dem efter datum med en kalenderfunktion, Wikipedia (2008).

Plug-ins
De flesta CMS:en kan utökas med plug-ins, som ger fler funktioner än de som följer med grundinstallationen. På det sättet kan man enkelt lägga till funktioner man tycker sig sakna, Wikipedia (2008).

Och apropå plug-ins så kommer nästa del att handla om WordPress. Ett verktyg som av många ses som enbart som en blogg, men som av andra klassas som ett CMS. Ta reda på varför i den tredje och sista delen om CMS.

Referenser

Innehållshanteringssystem [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://sv.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System> [2008-11-29]

Luleå Tekniska Universitet. Vad är ett CMS? [Elektroniskt] Tillgänglig: <http://www.ltu.se/support/polopoly/redaktorskribent/d2684/1.120> [2008-11-29]

Nordqvist, Carl-Johan (2006) 10 användbara funktioner i ett bra CMS! [Elektronisk] Internetworld. Tillgänglig: <http://iwtjanster.idg.se/webbstudio/pub/artikel.asp?id=338 [2008-11-29]

Web content management system [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Web_content_management_system> [2008-11-29]

1 kommentar:

pilo sa...

Obligatorisk kommentar.

Ser mycket bra ut och har tyvärr inget konstruktivt att tillägga ;) Ja jag vet inte vad jag ska säga egentligen, du har fått med mycket trevlig information så finns väl inte så mycket att säga heller.

Lycka till med CMS biten nu när nästa modul är i full gång.