söndag 30 november 2008

Vad är CMS för något och vad innebär det?

Att samla och organisera information är en gammal konst. Arkiv och bibliotek har funnits i alla högkulturer genom tiderna. Det finns emellertid stora skillnader mellan arkiven, som fanns för flera tusen år sedan, och dagens utbud av lagringsbara media. Kvantiteten är större och produktionen snabbare. Text och bild fick under 1900-talet sällskap av såväl film som ljud. Dessa har under de senaste två decennierna utvecklats till många digitala multimediaformat, Mauthe & Thomas (2004).

CMS (Content Management System) är mjukvara, som används för att hantera innehåll, dvs. olika former av information i olika format. Ett CMS utformat som en webbapplikation används för att skapa, sortera, hantera och publicera innehåll på webben, Wikipedia (2008).

Ett CMS gör det möjligt för användare utan programmeringskunskaper att hantera en hemsida lika lätt som en vanlig ordbehandlare, Luleå Tekniska Universitet (2008).
Till skillnad från program som Microsoft FrontPage eller Adobe Dreamweaver gör CMS:et dessutom att webbplatsen kan uppdateras via en vanlig webbläsare på vilken dator som helst med Internetuppkoppling, Wikipedia (2008).

Detta är möjligt tack vare ett WYSIWYG-användargränssnitt. WYSIWYG (What You See Is What You Get) innebär precis som namnet antyder att det man ser på skärmen är det resultat man får i slutänden, Wikipedia (2008).

Statisk webbkod, exempelvis en vanlig HTML-fil, kan kodas för hand eller med hjälp av ett hjälpmedel, till exempel tidigare nämnda FrontPage eller Dreamweaver. Eftersom informationen lagras statiskt på varje HTML-sida måste man alltså redigera varje fil för sig när man vill ändra innehållet. Som följd kan innehållet på en statisk hemsida lätt bli inaktuellt då det är för omständligt att hålla den frekvent uppdaterad, Luleå Tekniska Universitet (2008).
Det är både tidskrävande och svårt om man inte har goda kunskaper i webbprogrammering och innebär i många fall en extrakostnad då man måste hyra in en konsult var gång man vill uppdatera sin statiska hemsida, Luleå Tekniska Universitet (2008).

Med ett CMS blir det däremot lättare. Det kan fortfarande behövas en konsult för att installera och konfigurera CMS:et, men när detta väl är gjort kan användaren förhoppningsvis sköta sin webbplats helt själv, Luleås Tekniska Universitet (2008) & Wikipedia (2008).
Innehållet lagras dynamiskt med hjälp av en databas och skiljs på det sättet från layouten, som sköts av en extern stilmall, Wikipedia (2008). Med WYSIWYG-gränssnittet kan man sedan kontrollera både innehållet och utseendet på ett mer överskådligt sätt än med ren kodning, se bild för exempel på skillnaden mellan WYSIWYG och ren kod. Båda ger samma resultat, men med WYSIWYG ser man som sagt resultatet direkt.
Förutom att CMS underlättar hantering av innehåll på en webbplats har CMS många andra fördelaktiga funktioner som gör det överlägset en statisk hemsida. Dessa fördelar kommer beröras närmare i nästa del.

Referenser

Content Management System [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System> [2008-11-29]

Innehållshanteringssystem [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://sv.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System> [2008-11-29]

Mauthe, Andreas & Thomas, Peter (2004) Professional Content Management Systems. [Elektronisk] John Wiley and Sons. Tillgänglig: Google Books. <http://books.google.com/books?id=Oqd5i0rv8PIC> [2008-11-29]

Luleå Tekniska Universitet (2008) Vad är ett CMS? [Elektroniskt] Tillgänglig: <http://www.ltu.se/support/polopoly/redaktorskribent/d2684/1.120> [2008-11-29]

Web content management system [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Web_content_management_system> [2008-11-29]

Inga kommentarer: