söndag 30 november 2008

Nya tag imorgon

Jaha, då har jag postat dem allihop. Lite senare än tänkt kanske, men... whatever. Nu är det gjort i alla fall. Yay!

Imorgon ska jag testa att installera Joomla! på min server och se vad det kan leda till. Som sagt tänker jag nog *ehem* skriva lite mindre om RSS än om CMS.

Ska kommentera någon annans arbete också, just det. Det ska jag göra.

WordPress som CMS?

WordPress kallas en open source bloggpubliceringsapplikation på Wikipedia (2008) och beskrivs också som bloggmjukvara på WordPress.org (2008).
Det finns emellertid de som hävdar att WordPress (hädanefter kallat WP) är ett utmärkt CMS. Vissa går till och med så långt som att påstå att det är ett av det bästa där ute, Miller (2007).

När CSS-Tricks gjorde en undersökning om vilket som var folks favorit-CMS vann WP överlägset. Det var emellertid många som argumenterade emot att WP inte alls innehåller de funktioner som ett CMS har utan enbart är en blogg, Coyier (2008).
WP vann Packt Open Source CMS Award 2007 samt finns med på Wikipedias lista över CMS, Wikipedia (2008), så någon anledning att kalla det för CMS borde finnas.
Låt oss titta närmare på detta för att se om WP bara är ett bloggverktyg eller faktiskt kan räknad som CMS.

Många webbutvecklare vill gärna göra sina egna CMS, men programmeraren Matthew R. Miller menar att detta är onödigt eftersom det finns system som redan är färdiga och fungerande. Han anger WP som ett av de bästa CMS-alternativen på grund av sin enkelhet och flexibilitet, Miller (2007).

Vidare följer några likheter mellan WP och ett CMS såväl som några anledningar till varför man vid skapandet av en ny webbplats ska överväga att använda WP som CMS.

WP är känt för sin enkla 5-minuters-installation, som inte kräver mer än att man förser en fil med de uppgifter, som behövs för att ansluta till webbhotellets server, WordPress.com (2008). Vissa webbhotell erbjuder till och med WP som en-klicks-installationer, Miller (2007).
Administrationsgränssnittet är enkelt att använda och lätt för nybörjare att förstå. Utan några som helst HTML-kunskaper kan man skapa artiklar, sidor och kategorier, Miller (2007).

WP gör det möjlig att skapa statiska sidor vid sidan av bloggfunktionen. De statiska sidorna kan delas in i hierarkiska förhållanden där child(barn)sidor är underordnade en parent(förälder)sida – något som en vanlig blogg, exempelvis Blogger, saknar.
Baserat på dessa föräldrar och barn skapar sedan WP dynamiska menyer precis som ett CMS. Det skapar också hierarkiska URL:er med namnen på de statiska sidorna, vilket är mycket CMS-likt, Coyier (2008).

Något annat som talar för WP är det enorma utbudet av plug-ins, som finns att ladda ner. Som webbdesigner behöver du inte lägga tid på att skapa nya funktioner i WP. De är troligen redan kodade av någon annan och finns att ladda ner från WordPress.com. Därtill finns ett stort utbud av färdiggjorda teman, som gör att man inte ens behöver skapa sin egen layout såvida man inte vill, Miller (2007).

Dessutom erbjuder WP effektiv support på sin hemsida, WordPress.com, där nybörjare kan få hjälp av luttrade programmerare i olika supportforum, Miller (2007).
Man kan även skapa egna templates, dvs. mallar, till WP. Så om man vill ha olika mallar för olika innehåll och kan lite programmering går det lätt att ordna, Coyier (2008).
WP kan även skapa enskilda RSS-strömmar baserat på kategori. Du kan i princip skapa olika bloggar baserat på olika kategorier, vilket är mycket CMS-aktigt.

Som CMS för en inte allt för stor webbsida bör alltså WP fungera utmärkt som CMS, Coyier (2008). Slutsatsen vi kan dra av det är att, jo, grundinstallationen av WP är en blogg, men med rätt plug-ins kan du förvandla den till vad du vill, exempelvis ett CMS.

Personliga tankar kring WP som CMS

Själv har jag ingen erfarenhet av ett renodlat CMS ännu, men jag har vid det här laget installerat tillräckligt många plug-ins till min WP-installation för att gärna vilja kalla den för ett CMS baserat på vad ett CMS bör kunna göra (se även tidigare delar).
Måste även instämma i det Miller säger om att WP är mycket användarvänligt och att supportforumet hos WordPress.com är en stor fördel. Jag har använt forumet ett par gånger och man får fort schysta svar och hjälp.
I nästa modul hade jag tänkt testa Joomla! och vi får väl se om jag fortfarande står fast vid att WP är ett CMS efter det. :)

Referenser

Coyier, Chris (2008) Wordpress as CMS. [Elektronisk] CSS-Tricks.com. Tillgänglig: <http://css-tricks.com/video-screencasts/41-wordpress-as-a-cms/> [2008-11-29]

List of content management systems [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_content_management_systems> [2008-11-29]

Miller, Matthew R. (2008) Why WordPress Is the Best Content Management System. [Elektronisk] Code and Coffe. Tillgänglig: <http://www.codeandcoffee.com/2007/01/20/why-wordpress-is-the-best-content-management-system/> [2008-11-29]

WordPress [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Wordpress> [2008-11-29]

WordPress.com (2008) Installing WordPress – Famous 5-Minute Install. [Elektronisk] Tillgänglig: <http://codex.wordpress.org/Installing_WordPress#Famous_5-Minute_Install> [2008-11-29]

Funktioner hos ett CMS

Den redan nämnda WYSIWYG-redigeringen, som gör det möjligt att hantera innehållet på en webbplats utan någon kunskap om programmering, Wikipedia (2008), kan tyckas vara den främsta anledningen till att använda ett CMS för den som inte besitter några kodningskunskaper.
Det finns emellertid många fler användbara funktioner hos ett CMS, som en användare kan dra nytta av på många sätt. Här följer några exempel på sådana funktioner.

Filhantering
Ett CMS kan hantera olika former av multimedia och filformat. Det ska vara lika lätt att publicera text och stillbilder som video och ljud, Nordqvist (2006).

Rättigheter
Som administratör för ett CMS kan man redigera och konfigurerar alla delar av ett CMS. För att hindra vanliga användare från att ändra i CMS:ets inställningar kan man dela ut rättigheter, som begränsar hur mycket av en webbplats som enskilda användare kan ta del av genom att ha lösenordskyddade delar och liknande, Nordqvist (2006).
Genom olika rättigheter kan man även begränsa vilken möjlighet den enskilde användaren har att redigera innehåll på webbplatsen. En vanlig användare kan kanske enbart redigera sitt eget innehåll medan en annan användare med större rättigheter kan redigera både sitt eget och andras material. Han eller hon har däremot inte rätt att redigera stilmallar och andra konfigurationer i CMS:et som är tillgängligt enbart för administratören

Stilmallar
För att uppnå ett enhetligt utseende på webbplatsen hanterar CMS:et olika mallar, så kallade CSS-filer (Cascading Style Sheets), som talar om hur webbsidan ska se ut, Nordqvist (2006) & Wikipedia (2008).
Stilmallen går i bästa fall att kontrollera via WYSIWYG och gör det i så fall enkelt att ändra utseende på hemsidan utan CSS-kunskaper. Istället för att behöva veta färgkoden för grönt kan man använda en färgpalett exempelvis.

Prenumerationer
Håll användarna uppdaterade angående nytt innehåll med hjälp av RSS eller e-post, som skickas ut när nytt material dyker upp på hemsidan, Nordqvist (2006) & Wikipedia (2008).

Publiceringsmöjligheter
Lägg ut nytt innehåll på webbplatsen trots att du är på semester med hjälp av datumstyrd publicering, Luleå Tekniska Universitet (2008) & Wikipedia (2008).
Dela in innehållet i kategorier och sortera dem därefter eller välj att sortera dem efter datum med en kalenderfunktion, Wikipedia (2008).

Plug-ins
De flesta CMS:en kan utökas med plug-ins, som ger fler funktioner än de som följer med grundinstallationen. På det sättet kan man enkelt lägga till funktioner man tycker sig sakna, Wikipedia (2008).

Och apropå plug-ins så kommer nästa del att handla om WordPress. Ett verktyg som av många ses som enbart som en blogg, men som av andra klassas som ett CMS. Ta reda på varför i den tredje och sista delen om CMS.

Referenser

Innehållshanteringssystem [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://sv.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System> [2008-11-29]

Luleå Tekniska Universitet. Vad är ett CMS? [Elektroniskt] Tillgänglig: <http://www.ltu.se/support/polopoly/redaktorskribent/d2684/1.120> [2008-11-29]

Nordqvist, Carl-Johan (2006) 10 användbara funktioner i ett bra CMS! [Elektronisk] Internetworld. Tillgänglig: <http://iwtjanster.idg.se/webbstudio/pub/artikel.asp?id=338 [2008-11-29]

Web content management system [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Web_content_management_system> [2008-11-29]

Vad är CMS för något och vad innebär det?

Att samla och organisera information är en gammal konst. Arkiv och bibliotek har funnits i alla högkulturer genom tiderna. Det finns emellertid stora skillnader mellan arkiven, som fanns för flera tusen år sedan, och dagens utbud av lagringsbara media. Kvantiteten är större och produktionen snabbare. Text och bild fick under 1900-talet sällskap av såväl film som ljud. Dessa har under de senaste två decennierna utvecklats till många digitala multimediaformat, Mauthe & Thomas (2004).

CMS (Content Management System) är mjukvara, som används för att hantera innehåll, dvs. olika former av information i olika format. Ett CMS utformat som en webbapplikation används för att skapa, sortera, hantera och publicera innehåll på webben, Wikipedia (2008).

Ett CMS gör det möjligt för användare utan programmeringskunskaper att hantera en hemsida lika lätt som en vanlig ordbehandlare, Luleå Tekniska Universitet (2008).
Till skillnad från program som Microsoft FrontPage eller Adobe Dreamweaver gör CMS:et dessutom att webbplatsen kan uppdateras via en vanlig webbläsare på vilken dator som helst med Internetuppkoppling, Wikipedia (2008).

Detta är möjligt tack vare ett WYSIWYG-användargränssnitt. WYSIWYG (What You See Is What You Get) innebär precis som namnet antyder att det man ser på skärmen är det resultat man får i slutänden, Wikipedia (2008).

Statisk webbkod, exempelvis en vanlig HTML-fil, kan kodas för hand eller med hjälp av ett hjälpmedel, till exempel tidigare nämnda FrontPage eller Dreamweaver. Eftersom informationen lagras statiskt på varje HTML-sida måste man alltså redigera varje fil för sig när man vill ändra innehållet. Som följd kan innehållet på en statisk hemsida lätt bli inaktuellt då det är för omständligt att hålla den frekvent uppdaterad, Luleå Tekniska Universitet (2008).
Det är både tidskrävande och svårt om man inte har goda kunskaper i webbprogrammering och innebär i många fall en extrakostnad då man måste hyra in en konsult var gång man vill uppdatera sin statiska hemsida, Luleå Tekniska Universitet (2008).

Med ett CMS blir det däremot lättare. Det kan fortfarande behövas en konsult för att installera och konfigurera CMS:et, men när detta väl är gjort kan användaren förhoppningsvis sköta sin webbplats helt själv, Luleås Tekniska Universitet (2008) & Wikipedia (2008).
Innehållet lagras dynamiskt med hjälp av en databas och skiljs på det sättet från layouten, som sköts av en extern stilmall, Wikipedia (2008). Med WYSIWYG-gränssnittet kan man sedan kontrollera både innehållet och utseendet på ett mer överskådligt sätt än med ren kodning, se bild för exempel på skillnaden mellan WYSIWYG och ren kod. Båda ger samma resultat, men med WYSIWYG ser man som sagt resultatet direkt.
Förutom att CMS underlättar hantering av innehåll på en webbplats har CMS många andra fördelaktiga funktioner som gör det överlägset en statisk hemsida. Dessa fördelar kommer beröras närmare i nästa del.

Referenser

Content Management System [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System> [2008-11-29]

Innehållshanteringssystem [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://sv.wikipedia.org/wiki/Content_Management_System> [2008-11-29]

Mauthe, Andreas & Thomas, Peter (2004) Professional Content Management Systems. [Elektronisk] John Wiley and Sons. Tillgänglig: Google Books. <http://books.google.com/books?id=Oqd5i0rv8PIC> [2008-11-29]

Luleå Tekniska Universitet (2008) Vad är ett CMS? [Elektroniskt] Tillgänglig: <http://www.ltu.se/support/polopoly/redaktorskribent/d2684/1.120> [2008-11-29]

Web content management system [Elektronisk] i Wikipedia. Tillgänglig: <http://en.wikipedia.org/wiki/Web_content_management_system> [2008-11-29]

lördag 29 november 2008

CMS-delen klar!

Ja, den är klar. Jag tänker bara inte posta den förrän imorgon (läs: senare idag).
Detta för att det kan vara schyst att läsa igenom vad man egentligen skrivit i vaket (läs: vaknare, jag är en nattmänniska) tillstånd.

Vidare måste jag säga att det var svårt att veta vad man skulle skriva och hur mycket. Jag tänkte först inte skriva så mycket, men sen sprang det iväg och just nu känns det som om jag skrivit rätt mycket. Hmm... Som det kan bli.
Huruvida det blev bra eller inte vet jag däremot inte. Hmm igen...

onsdag 26 november 2008

Omständigheter

Okej, jag måste klargöra några saker här, känns det som. Varför har jag inte skrivit något ännu?
Jo, det beror på två saker. Den ena mer trivial, men inte desto mindre irriterande för det, än den andra.

För det första har jag haft ont i min högra hand i snart över en vecka nu och det blir inte bättre. Det är lederna i pekfingret som strejkar och det gör verkligen jätteont så fort jag använder handen. Så här ser den ut just nu:


Under bandaget döljer sig ett tjockt lager bedövningssalva. Det hjälper faktiskt. Men det är lite svårt att använda handen, som ni kanske kan förstå.
Så fort den blir bra kan jag emellertid skriva ordentligt utan att vrida mig i smärtor för varje tangenttryck.

För det andra då. Det är svårare att tala om, men bästa sättet att uttrycka det på är att jag gått in i en liten vägg den här veckan. Jag har totalt tappat sugen för allt skolarbete, men hoppas att jag kan återhämta mig så fort som möjligt.

Med andra ord (så att du vet, Lennarth) så ska jag göra mitt yttersta för att få klart CMS-posterna och klara av RSS till nästa vecka. Just nu är läget emellertid väldigt instabilt så jag tänker vara ärlig och erkänna att jag inte kan lova någonting. Hoppas att det ska gå bra dock. :)

onsdag 19 november 2008

Lärkontrakt 1.0

Okej, nu har jag funderat på det här hela dagen och kommit fram till följande:

Jag tänkte blogga om CMS, därefter använda CMS för att berätta om RSS och sedan en RSS-ström, som berättar om mickrobloggar.

Alltså: Blogg >> CMS >> RSS >> Mickroblogg

Min essä tänkte jag kunde handla om hur man som användare (privatperson eller företagare) kan använda ovan nämnda medel för att marknadsföra sig själv på nätet och skapa ett kontaktnätverk.

Litteraturförslag

Blogging and RSS Av Michael P. Sauers (2006)

Blogs, Wikis, Podcasts, and Other Powerful Web Tools for Classrooms Av Will Richardson (2008)
(Mycket därför att den faktiskt tar upp Twitter.)

Professional Content Management Systems Av Andreas Mauthe, Peter Thomas (2004)

torsdag 13 november 2008

Tvivelaktigt

Först Marratech (som krånglade först med ljud sedan med video och sedan med ljud igen, men till slut fungerade) och nu en buggande dugga. Jag vet inte vad jag ska tycka om den här kursen.

På ett sätt hoppas jag att Lennarth hade en baktanke med duggan. Ungefär som den där gången då vi fick sitta och analysera om vi kom ihåg vilken sko vi tog på oss först på morgonen och varför vi över huvud taget kom i håg det. Ända tills det att vi fick reda på att vi egentligen suttit och pratat strunt i långt över en timme och själva meningen med "övningen" var att få oss att ifrågasätta struntet.

Nå, nu ifrågasätter jag verkligen struntet. För den här duggan kändes som strunt.

Ensam hade jag kunnat gå igenom den lugnt och stilla och gjort genomtänka svar. Istället var vi sju stycken - SJU!!! - som trängdes i samma dokument, som hela tiden hoppade upp och ner som en jävla jojo så fort något uppdaterades.

På grund av ett strömavbrott, som tur nog upphörde strax efter att duggan börjat, så var jag sen till duggan och den känslan präglade hela skrivningen.
Det kändes som om jag ständigt låg steget efter alla andra som skrev. Så fort jag formulerat något jag ville skriva så hade redan någon annan skrivit det med andra ord.
Och det var mild panik mest hela tiden. Var länge sedan jag var med om något så stressigt, ärligt talat.

Så nu sitter jag och grunnar på om själva syftet med duggan var att inse att Google Docs är ett dåligt verktyg att samarbeta i/en dålig distributionsform eller om det var en seriös uppgift.
Om det var det förstnämnda så kunde jag talat om det redan på förhand. Det säger sig självt att det blir ett jävla KAOS när sju personer ska skriva precis samma sak samtidigt.
Och om det är det andra så kan jag mest rycka på axlarna och undra över resultatet. Jag kände inte att jag hann skriva så värst mycket alls. Samlade en del källor, som jag sedan mer eller mindre glömde klistra in i sitt sammanhang på grund av stressen.

Sammanfattningsvis var det en dålig eftermiddag. Och nu är jag helt slut. Tack för det! Inte.

måndag 10 november 2008

Funderingar så här i början

Okej, den här posten påbörjade jag egentligen mentalt redan i början av förra veckan, men det känns som om det är först nu jag samlat på mig nog med tankar för att formulera dem. So here I go...

TTT
Vad tror/tycker/tänker jag om den här kursen egentligen? Jag vet inte. Jag är väldigt osäker, om jag ska vara ärlig.
Det hela verkar kul, men samtidigt... hmm... användbart? Ja, jag tror det, men hur då? Det får jag väl se så småningom. Känns som om det beror mycket på vad man väljer att skriva om.

Lärkontraktet
Jag har verkligen ingen aning om vad jag ska skriva om i mitt lärkontrakt. Har funderat mycket på det under veckan som gått och mer eller mindre använt uteslutningsmetoden. Med andra ord uteslutit det som jag inte vill göra.
Kvar på listan över möjliga val är wikis, cms, rss (möjligen) och kanske mickrobloggar.

Utav dessa är det CMS jag inbillar mig att jag vet minst om. Det enda enda system jag kommit i närheten av som kan påminna lite om content management är min WordPress-blogg efter X antal flashiga plugins. Och det tycker jag funkar bra i alla fall. Kunde vara kul att lära sig mer om det - fast annat system då.
Samtidigt så vet jag nästan inte var CMS innebär och det känns ju lagom läskigt. Måste ta reda på mer. Känns i alla fall som om det vore en väldigt bra sak att kunna inför ett framtida jobb så det måste helt klart kollas upp.

Mickrobloggar är ett fenomen som jag inte riktigt förstår. Twitter liksom... Vad handlar det om? Hallå, förklara varför folk tycker det är roligt, någon? Me don't get it. :P
Anyhow... Det kanske vore lite kul att ta reda på mer om det bara därför. För att se om jag fortfarande kommer vara anti efteråt.

Wikis... Då tänker jag väl helt osökt på *ehem* Wikipedia först och främst, men har stött på många andra trevliga wikis så det vore lite kul. Känns som om det är ett ämne rätt många kommer välja dock. Fördel? Nackdel? Hmm...

RSS = mest tveksam på listan. Om panik uppstår inför allting annat så kanske, men troligen inte. (Fråga inte varför.)

Bok, bok, bok... Det är nästa problem på listan. Jag vet inte vad jag ska skriva essä om därför har jag brist på förslag till bok. Får väl hoppas att jag inte är den enda med stor beslutsångest samt att det hela lossnar under denna veckan.

Övrigt = Marratech
Annars då? Vad funderar jag mer över?
Jo, om jag går 15 minuter tidigare från föreläsningen i efterproduktion på torsdag så hinner jag hem 5 minuter innan duggan börjar. Precis.
Det vore skönt för usch för att sitta i skolan och göra duggan. Jag föredrar min egen dator anytime! <3

Har nyss installerat Marratech - ett program jag inte hade hoppats återse någonsin igen. Inte för att det är något större fel på det egentligen, men de erfarenheter jag har av programmet ifrån tidigare distanskurser är att det blir ganska osmidigt när man blir många deltagare. Samt att antingen blir det pinsamt tyst eller så pratar folk i munnen på varandra.
Hehe, nåja, fördelen är att man redan känner de flesta så det kanske blir lättsammare den här gången.

Ska i alla fall försöka dyka upp på klassträffen senare idag. Förutsatt att jag inte somnat vid det laget. Fick nästan ingen sömn alls i natt på grund av den förbannade stormen. Känns som om någon kört ett expresståg genom mitt huvud hela natten. Usch och tvi och voj.

Hur som helst... Här sätter jag punkt för mitt första tankeboks-inlägg. Cookie till den som orkat läsa hela. ;)

tisdag 4 november 2008

Six Years Of Gene Therapy

Okej, då har man skapat sig en Blogger-blogg. Har börjat inreda stället så smått, som ni kanske ser.
Och, ja. Grönt.
Grönt funkar. Det är inte en färg jag vanligen använder, men håll med om att det blev ganska nice.

Inspirationen till det här stället har jag hämtat från Son of Rust. Vet ni inte vilka det är - synd för er. ;)